RegMed XB Pilotfabriek opent deuren voor Nationaal Groeifonds commissie
- Intro: Woensdag 21 december bezocht een delegatie vanuit de commissie van het Nationaal Groeifonds en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de RegMed XB Pilotfabriek. Een mooi moment om te laten zien wat er in korte tijd gerealiseerd is met de investering van het kabinet.
Constantijn van Oranje-Nassau en Ben Feringa, leden van de Nationale Groeifonds Commissie, brachten, samen met delegatieleden van EZK, een bezoek aan NecstGen en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden, waar twee van de vijf pilotlijnen van de Pilotfabriek zijn gevestigd. Zij openden speciaal voor dit bezoek de laboratoriumdeuren.
Tijdens het bezoek is de delegatie rondgeleid in het gebouw en aansluitend is de voortgang van alle pilotlijnen besproken. De delegatie was onder de indruk van de vorderingen tot nu.
Adviescommissieleden Constantijn Van Oranje-Nassau en Ben Feringa na afloop: "We volgen de voortgang van alle projecten op de voet. Het is inspirerend om te zien welke stappen de uitvoerende partijen hebben gezet en welke samenwerkingen verder zijn gebracht om de projecten tot een succes te maken. Het succes van deze projecten draagt bij aan het duurzaam verdienvermogen en daarmee aan de toekomst van Nederland."
Van links naar rechts: Mats Ouwehand – Adviseur Innovatie & Ondernemerschap RVO, Constantijn van Oranje – Lid Nationaal Groeifonds Commissie, Koen Daamen – Thema Lead Gezondheid en Zorg stafdirectie Nationaal Groeifonds, Erik Eijrond – COO RegMed XB, Han van ‘t Klooster – Interim COO ReGEN Biomedical, Carola Legerstee – Plv. directeur stafdirectie Nationaal Groeifonds, Jan Rietsema – CEO Smart Biomaterials Consortium, René van Lier – Voorzitter divisie LAB, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Pancras Hogendoorn – Decaan Leids Universitair Medisch Centrum, Korienke Smit – Beleidsmedewerker Innovatie & Kennis | NGF-coördinatieteam RDI-pijler EZK, Paul Bilars – CEO NecstGen, Ben Feringa – Lid Nationaal Groeifonds Commissie, Jeroen Heijs – Plv directeur Innovatie en Kennis, EZK, Bernard Mulder – CEO RegMed XB, Jacqueline Ton – Directeur Onderzoeksbeleid LUMC, Frank Luyten – CMO RegMed XB.
Pilotfabriek in het kort
Nederland is één van de voorlopers op het gebied van regeneratieve geneeskunde. De Pilotfabriek biedt, met gespecialiseerde pilotlijnen in verschillende regio’s, toegang tot de gehele regeneratieve keten: ontwikkeling en productie van stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen.
Startups, industrie, onderzoeksinstituten en universiteiten kunnen gebruik maken van de faciliteiten en expertise van de Pilotfabriek. Door deze sterke infrastructuur, samenwerking en expertise kunnen preklinische innovaties op het gebied van regeneratieve geneeskunde sneller en goedkoper naar de patiënt worden gebracht. De Pilotfabriek draagt op die manier bij aan de gezondheidszorg en vergroot de innovatiekracht van Nederland.
Groeifonds investering
Het Nationaal Groeifonds is in het leven geroepen door het kabinet om tussen 2021 en 2025 € 20 miljard te investeren in projecten die een economische groei op lange termijn bewerkstelligen.
RegMed XB heeft tijdens de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds een aanvraag ingediend voor investering in de Pilotfabriek. In totaal is er vanuit het Nationaal Groeifonds 56 miljoen euro toegekend voor de bouw, inrichting en bemensing van de RegMed XB Pilotfabriek.
Voortgang realisatie
Bij aanvang zijn er drie fases gedefinieerd voor de realisatie van de RegMed XB Pilotfabriek.
Fase 1: het neerzetten en inrichten van de infrastructuur.
Fase 2: open voor klanten en projecten.
Fase 3: opschalen.
De Pilotfabriek zit op moment in de overgang tussen fase 1 en fase 2. De opbouw van de infrastructuur van de Pilotfabriek is gestart in 2021. Het afgelopen jaar is er veel progressie geboekt. Tegelijkertijd is er gewerkt aan de ontwikkeling van achterliggende technologieplatformen voor de pilotlijnen. Er worden op dit moment vijf pilotlijnen gerealiseerd (zowel de faciliteiten als de bemensing) en de eerste projecten zijn reeds van start gegaan.
- Biomaterialen pilotlijn (Smart BioMaterials Consortium, Eindhoven)
- Stamcel pilotlijn (NecstGen, Leiden)
- iPSC en OoC pilotlijn (LUMC, Leiden)
- Microtissue pilotlijn (Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht)
- Macrotissue pilotlijn (ReGEN Biomedical, Maastricht)
Economische groei en toekomstige welvaart: de pilotlijnen
Hier volgt een overzicht van wat er tot nu toe gerealiseerd is binnen de pilotlijnen in de verschillende regio’s.
Slimme Biomaterialen
Smart BioMaterials Consortium (SBMC) stelt ondernemers en academici die werken aan slimme biomaterialen in staat om de weg ‘van bench naar bed’ van nieuwe biomaterialen voor regeneratieve geneeskunde te versnellen. SBMC biedt, naast kennis en contacten, verschillende faciliteiten. Het ontwikkellaboratorium, waar nieuwe slimme materialen worden gevalideerd, is inmiddels operationeel. Het team, dat inmiddels bestaat uit 10 mensen, werkt hard aan de totstandkoming van een pilotproductiefaciliteit in Brainport Eindhoven.
“Dankzij de investeringen die we vanuit het Nationaal Groeifonds hebben ontvangen, kunnen we de belangrijkste knelpunten bij de commercialisering van regeneratieve geneeskunde aanpakken. Daardoor kunnen patiënten eerder gebruikmaken van nieuwe therapieën.” (Jan Rietsema, CEO SBMC).
Stamcellen
De stamcellen pilotlijn, NecstGen, heeft een GMP-faciliteit gerealiseerd met dertien cleanrooms. In december heeft NecstGen een GMP-productielicentie ontvangen. Een belangrijke mijlpaal, want met deze fabrikantenvergunning mogen ze cel- en gentherapieën voor patiënten produceren en vrijgeven. Daarnaast is er afgelopen jaar een team opgebouwd van 35 experts en hebben onder andere een kwaliteitsmanagementsysteem en ICT infrastructuur opgezet.
“Met de pilotfabriek kunnen we enorme stappen zetten voor Nederland en dat had niet gekund zonder Nationaal Groeifonds subsidie. Door straks samen te werken kunnen we echt dat ecosysteem vormgeven” (Paul Bilars, CEO NecstGen).
iPSC en OoC
De iPSC en OoC pilotlijn van het LUMC heeft een geschikte locatie gevonden op het Leiden Bio Science Park, in hetzelfde gebouw als NecstGen. Deze pilotlijn biedt onderzoeksdiensten aan wetenschappers van universiteiten en aan bedrijven en ondersteunt hen bij het maken van door mensen geïnduceerde pluripotente stamcellen (hiPSCs) en Organ-on-Chip (OoC)-modellen. Ondanks vertragingen bij de renovatie van het gebouw en levering van apparatuur, is de nieuwe labvloer nu bijna helemaal gereed en is er een ervaren team gevormd.
Microtissue
In het kader van de microtissue pilotlijn te Utrecht wordt het Innovation Center for Advanced Therapies (ICAT) gerealiseerd, bestaande uit drie deelfaciliteiten: een proeffaciliteit voor biofabricage, een GMP-simulatiefaciliteit en een GMP-productiefaciliteit. In deze faciliteiten wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling, optimalisatie en standaardisatie van complexe productieprocessen op het gebied van microtissues en gepersonaliseerde therapieën. Er zijn in het eerste jaar acht nieuwe banen gecreëerd binnen het ICAT. Bij de realisatie van de infrastructuur is een team van 45 mensen actief.
Macrotissue
De macrotissue pilotlijn, ReGEN Biomedical, zet de laatste stappen voor oplevering van de onderzoeks- en productieruimten nabij het Maastricht UMC. Het doel is om op grote schaal robuuste en reproduceerbare weefsels voor diagnostische toepassingen, zoals toxiciteit of drugscreening of ex vivo ziektemodellen te ontwikkelen. Tevens is weefselproductie van klinische (GMP) kwaliteit beoogd voor bijvoorbeeld allogene weefseltransplantaties.
De Pilotfabriek in bedrijf
Er is veel bereikt tot nu toe. Een groot deel van de faciliteiten is gereed voor gebruik en de eerste projecten en samenwerkingen zijn van start gegaan. (Startende) bedrijven en academische groepen kunnen nu gebruik maken van de inmiddels opgebouwde RG-infrastructuur van de Pilotfabriek.
De steun van het Nationaal Groeifonds én de investering van provincies, private partijen en kennisinstellingen maken het ecosysteem mogelijk waarin partijen hecht samenwerken. Dit brengt genezing van chronische ziekten een stap dichterbij.
Lees meer:
Fotografie: Thijs Rooimans