Skip to main content

Geweldig! DON haalt ruim 1,7 miljoen op voor genezing diabetes type 1

diabetes type 1 genezing onderzoek
  • Intro: Het was een fantastische avond: het lustrumgala van stichting DON op vrijdag 16 september 2022. Er werd die avond een recordbedrag van 1,7 miljoen opgehaald voor de genezing van diabetes type 1. Daarvan is ten minste 1 miljoen euro toegekend aan de diabetes moonshot van RegMed XB, waarbinnen we hard werken aan genezing voor diabetes type 1 patiënten.

Van care naar cure

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Meer dan 120.000 mensen zijn gediagnosticeerd met diabetes type 1 in Nederland. Elk jaar stijgt dat aantal met ongeveer 3,8%. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Mensen met diabetes type 1 lijden aan hoge bloedglucosewaarden omdat hun afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Hoge bloedsuikerspiegels kunnen hart, ogen, voeten en nieren beschadigen. Er is nog geen genezing voor diabetes type 1, maar wetenschappers werken er hard aan om de ziekte te genezen.

DON zet zich in voor onderzoek naar de genezing van diabetes type 1

Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) organiseerde een lustrumgala waarin ze een update gaven over de ontwikkelingen in het onderzoek dat ze financieren. Het was de perfecte gelegenheid om geld op te halen voor het vervolgonderzoek van het lopende onderzoek van RegMed XB. Daarom was er naast het feestelijke galadiner, de muzikale optredens en de films en interviews over het nieuwe onderzoek en het leven met diabetes type 1, ook een veiling en loterij voor de ruim 600 gasten.

Maarten de Gruyter, oprichter van DON, en voorzitter Peter Frans Pauwels openden samen het gala door op spectaculaire wijze een koffertje met belangrijke papier het podium op te brengen.

“In dit koffertje zit het onderzoeksvoorstel van RegMed XB, waarvoor we vanavond minimaal 1 miljoen euro gaan proberen op te halen”

sprak Peter Frans Pauwels alle gasten toe.

En de rest is geschiedenis! Ten minste 1 miljoen van de opbrengst van de veiling is toegekend aan RegMed XB zodat de volgende stap in onderzoek naar volledige genezing van diabetes type 1 gezet kan worden.

Over stichting DON

Stichting DON heeft één missie: volledige genezing van diabetes type 1. De stichting is opgericht in 2006 met als doel geld op te halen voor fundamenteel en klinisch onderzoek voor de genezing van diabetes type 1. Toen Maarten de Gruyter acht jaar oud was werd hij gediagnosticeerd met diabetes type 1. Het viel hem op dat het beleid voor patiënten met diabetes type 1 vooral gericht was op care. Zijn drive is om deze focus te verleggen van care naar cure, en genezing daadwerkelijk een feit te maken.

Floor Dijkgraaf, directeur van DON, is zeer dankbaar voor de gulle giften van gasten tijdens het lustrumgala:

“DON strijdt al 16 jaar voor de genezing van diabetes type 1. In al die jaren is er meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in fundamenteel en klinisch onderzoek. Elke cent die aan ons gedoneerd wordt, gaat naar gerenommeerde laboratoria wereldwijd waar baanbrekend onderzoek gedaan wordt. Nederlandse onderzoekers behoren tot de beste van de wereld en door de krachten te bundelen binnen RegMed XB brengen we verschillende oplossingsbenaderingen samen. De betrokkenheid van RegMed XB zorgt ervoor dat de daadwerkelijke oplossing voor mensen met diabetes type 1 dichterbij is dan ooit. Er is nu echt licht aan het einde van de tunnel voor hen.”

Samenwerking stichting DON en RegMed XB

Het RegMed XB programma is gestart in 2016. RegMed XB heeft een ecosysteem geïnitieerd waarin partners intensief en uitgebreid kunnen samenwerken aan hetzelfde doel: chronisch zieke patiënten genezen met regeneratieve geneeskunde.

RegMed XB is een samenwerking tussen gezondheidsfondsen (waaronder stichting DON), wetenschappers, bedrijven en overheden. Met de juiste infrastructuur en consortium-partners versnellen we de weg naar genezing van chronisch zieken, zoals mensen met diabetes type 1. Alles wat we doen is erop gericht om nieuwe oplossingen zo snel en efficiënt mogelijk bij de patiënt te brengen.

Bernard Mulder, algemeen directeur RegMed XB:

“Het unieke voordeel van de samenwerking tussen onderzoekers en bedrijven is dat terwijl de onderzoekers een oplossing voor diabetes type 1 bedenken er tegelijkertijd een infrastructuur gebouwd wordt waarmee die oplossing naar de patiënt kan worden gebracht. Door zo’n efficiënte samenwerking krijgen we van het lab naar de patiënt een veel grotere versnelling”.

Moonshot

RegMed XB is gestart met vier zogenaamde moonshots. Binnen de onderzoeksmoonshots van RegMed XB werken universiteiten, industriële partners en gezondheidsfondsen nauw samen aan het gemeenschappelijke doel: van care naar cure.

Diabetes Moonshot

Het doel van onze diabetes moonshot (onder leiding van Eelco de Koning en Aart van Apeldoorn) is diabetes type 1 genezen. We willen dit doen door een implantaat te maken dat insuline-producerende bétacellen bevat en in het menselijk lichaam kan functioneren.

Onderzoek binnen de diabetes Moonshot

De afgelopen jaren heeft Eelco de Koning, samen met zijn team van LUMC, gewerkt aan de verbetering van eilandjestransplantatie (DCTI) en het ontwikkelen van nieuwe cel-vervangende therapieën. Ze kwamen erachter dat de cellen, na transplantatie, aangevallen werden door het immuunsysteem. Wat ze nodig hebben is een beschermend omhulsel voor de cellen.

Aart van Apeldoorn heeft, samen met zijn team van het MERLN Institute, een implantaat van speciaal geselecteerde biomaterialen ontwikkeld.  Zij streven er nu naar een omhulsel te maken waarbinnen bètacellen goed kunnen functioneren én overleven.

De rol van RegMed XB

De onderzoekers zagen dat deze ontwikkelingen elkaar perfect kunnen aanvullen. RegMed XB zorgt ervoor dat ze hun krachten op de meest effectieve manier kunnen bundelen. Ons instituut stimuleert, faciliteert en coördineert samenwerking tussen wetenschappers zodat we gezamenlijk de grootste impact voor patiënten en de samenleving kunnen realiseren. Ook zetten we ons in voor de samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven, wat dat speelt hierbij eveneens een belangrijke rol.

Als onderzoekers, artsen, bedrijven en overheden elkaar weten te vinden, zorgt dat voor betere oplossingen voor patiënten. En het zorgt ook voor het vergroten van onze welvaart. Een mooi voorbeeld hiervan is RegMed XB.

Aldus Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Tijdens het gala event van stichting DON werd er een onderzoeksfilm getoond. De presentator in deze onderzoeksfilm, Jan Douwe Kroeske, benadrukt:

Als consortium voor regeneratieve geneeskunde behoort RegMed XB tot de absolute top. Het instituut werkt alleen samen met de beste partijen: de onderzoekers van wereldklasse.

De volgende stap in genezing van diabetes type 1

Op dit moment is er een implantaat ontwikkeld waarvan aangetoond is dat deze veilig in het menselijk lichaam geplaatst kan worden. Onze onderzoekers zijn er nu klaar voor de volgende cruciale stap te zetten op weg naar genezing van diabetes type 1 op grote schaal.

Prof. Dr. Eelco de Koning at LUMC:

"We hebben veel bereikt, maar we zijn er nog. We hebben nu prototypes in een laboratorium-setting, maar waar we naartoe willen is grotere aantallen implantaten voor veel meer mensen met diabetes type 1. Het is belangrijk dat we de implantaten allemaal op dezelfde manier kunnen implanteren, zodat ze op dezelfde manier functioneren en ze allemaal het gewenste resultaat opleveren. Deze stap binnen het onderzoek is belangrijk om diabetes type 1 echt op te lossen.” 

Ook interessant:

> Diabetes Moonshot van RegMed XB
> Nieuwsartikel van stichting DON over het gala en het onderzoek
> Onderzoeksfilm van DON met Eelco de Koning en Aart van Apeldoorn
> Nieuwsartikel over het lustrumgala van DON (Telegraaf)

Have something to share?

Now you can contribute to keep our news section fresh and up-to date with relevant events and grants, research results and high impact publications related to REGMED XB’ Moonshots. Contributions can be sent to This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Please submit the text in English and include a short title. We are looking forward to your input!